ინფორმაცია

პინგვინი

პინგვინი


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

პინგვინი (lat.spheniscclassae) არის ფრენის ზღვის ფრინველების ოჯახი, ერთადერთი პინგვინის რიგით. ამ ოჯახის ყველა წევრი ბანაობს და კარგად ისვრის. პინგვინი უძველესი წარმოშობისაა. მათი ჰაბიტატი შემოიფარგლება მხოლოდ სამხრეთ ნახევარსფეროში. პინგვინის სახეობების უმეტესობა ცხოვრობს 45 ° და 60 ° S გრძედის შორის. ანტარქტიდა და ახლომდებარე კუნძულები ამ ფრინველების ყველაზე დიდი რაოდენობითაა.
ყველა ინდივიდის შეფერილობა თითქმის ერთნაირია: უკანა მუქი, მკერდზე და მუცელი თეთრია. ზოგიერთ პინგვინში ჩაფლული ან ფერადი ბუმბულით ავსებს მათ ძირითად ეკიპირებას. პინგვინის სხეულის საშუალო სიგრძე 60 და 70 სანტიმეტრამდე მერყეობს, წონა კი 5 – დან 6 კილოგრამამდე. თუმცა, ასევე არსებობს უფრო დიდი სახეობები.
ისინი თავიანთ ცხოვრების კარგ ნახევარს ან თუნდაც სამ მეოთხედს ატარებენ წყალში (რაც ხელს უწყობს როგორც სტრუქტურის, ასევე მათი სხეულის ფორმის მიხედვით). ეს საოცარი ფრინველები იკვებებიან ხახვთან, თევზებთან და საშუალო ზომის საზღვაო უხერხემლოებთან. ეს საკვები შესაძლებელს გახდის ცხიმის მარაგების დაგროვებას, რომელსაც პინგვინი მოიხმარენ კუჭის ან მჟავების ინკუბაციის პერიოდში (ამ დროს ისინი არ იკვებებიან).

სიტყვა "პინგვინი" გამოიგონეს გაცილებით ადრე, ვიდრე თავად ფრინველებმა აღმოაჩინეს. ევროპელებმა ეს "სახელი" გამოიყენეს აუკისთვის, რომელიც ცხოვრობდა ჩრდილოატლანტიკური სანაპიროებზე. დაბნეულობა წარმოიშვა ჭეშმარიტი პინგვინის აღმოჩენის შემდეგ. ახლაც კი, ინგლისური სიტყვა "პინგვინი" ნიშნავს როგორც პინგვინებს, ასევე იგივე ფრთიან აუკებს.

როდესაც ევროპელებმა პირველად დაინახეს პინგვინი, მათ ბატები ბუტბუტებს მიაყენეს. ისინი მეზღვაურები იყვნენ ვასკო და განას ეკიპაჟისგან. როდესაც შევხვდით უჩვეულო ფრინველს, გვეგონა, რომ ეს განსაკუთრებული ბატებია.

პინგვინი ანტარქტიდის სიმბოლოა. ეს მართალია, მაგრამ პინგვინების მხოლოდ ხუთი სახეობა ადაპტირებულია ცხოვრების ასეთ მკაცრ პირობებში. უნდა გვახსოვდეს, რომ მხოლოდ იმპერატორის პინგვინები, რომლებიც მთელ ცხოვრებას ამ ნაწილებში ატარებენ, აბორიგენები არიან - ანტარქტიდის მკვიდრი მოსახლე. შემოდგომის დაწყებისთანავე სხვა პინგვინები ტოვებენ ანტარქტიდას.

პინგვინებს აქვთ სხეულის განსაკუთრებული სტრუქტურა, რომელიც განსხვავდება სხვა ფრინველებისგან. მათი სხეულის ფორმა არის გამარტივებული (რაც წყალში ადვილად გადაადგილებას უწყობს ხელს). პინგვინის გამონაყარს აქვს keel, რომელიც ხელს უწყობს ძლიერი კუნთების მხარდაჭერას. პინგვინებს ეს სჭირდებათ diving. ყველა სხვა მფრინავ ფრინველს არ ჰყავს. პინგვინებს აქვთ მკვრივი ძვლები (სხვა ფრინველებისგან განსხვავებით, რომლებსაც აქვთ tubular ძვლები, რაც მათ ფრენას უფრო უადვილებს).

პინგვინი ცხოვრობენ კოლონიებში. ეს დასახლებები უზარმაზარია, მათში ჩიტების რაოდენობამ შეიძლება რამდენიმე მილიონს მიაღწიოს. ბუდის ადგილი შერჩეულია შესაძლო საფრთხეების შესაბამისად: ბუდეები კეთდება თავშესაფრებში, თუ არსებობს მიწის მტაცებლების მხრიდან თავდასხმის შესაძლებლობა. კუნძულებზე პინგვინიანი ბუდეა. მეცნიერები თვლიან, რომ პინგვინი ყველა ფრინველისგან ყველაზე სოციალურია. ამასთან, გამონაკლისი ყოველთვის არის ყველა წესიდან. ასეა საქმე ამ შემთხვევაშიც. მაგალითად, მშვენიერი პინგვინები ურჩევნიათ წყვილებით ცხოვრება, მაგრამ ისინი ძალიან იშვიათად შედიან კოლონიაში.

იმპერატორის პინგვინი ყველაზე დიდია. Აბსოლუტურად სწორი. მისი სიმაღლე ერთ მეტრზე მეტია, ხოლო მისი წონა აღწევს 45 კგ-ს (ძირითადად ცხიმის მარაგის გამო).

ყველაზე პატარა პინგვინი მხოლოდ ერთ კილოგრამს იწონის. ეს პატარა პინგვინია. პრინციპში, სახელი თავისთავად საუბრობს. მათი სხეულის წონა შეიძლება იყოს ერთიდან ორნახევარი კილოგრამამდე. სხეულის სიგრძე - 30-40 სანტიმეტრი. ისინი ბინადრობენ ძირითადად ავსტრალიის სამხრეთ სანაპიროებზე, ასევე ახალი ზელანდიის ჩრდილოეთ და სამხრეთ კუნძულებზე.

იმპერატორის პინგვინის წიწილები ზამთარში ხვდებიან. გასაკვირია, მაგრამ მკაცრი პირობებით ცხოვრება, იმპერატორის პინგვინი ზამთარში მრავლდება, როდესაც სხვა ფრინველები ამ ადგილებიდან უფრო თბილ ადგილებში გადადიან. ქალი ქმნის მხოლოდ ერთ კვერცხს, რომელსაც მამაკაცი ცივიდან მუცლის ღრუში მალავს. მამაკაცი კოლონიაში რჩება, ხოლო ქალი ზღვის გასასვლელად მიდის ზღვაში. როდესაც ქათამი ზამთრის შუა პერიოდში იბადება, დაბრუნებული ქალი მას კვებავს კუჭში შენახულ ნახევრად მონელებულ საკვებთან. მამაკაცი, რომელმაც ამ დროისთვის წონის ნახევარზე მეტი დაკარგა, წიწილს დედას უვლის და თვითონ ზღვაზე მიდის, სადაც თვენახევრის განმავლობაში ხარჯავს. უნდა აღინიშნოს, რომ ქათამი კვერცხს შიშველს უვლის და შემდეგ ბუჟებით ბუმბულით ათვალიერებს რამდენიმე კვირის განმავლობაში.

პინგვინი ცხოვრების უმეტეს ნაწილს წყალში ატარებს. პინგვინი საკუთარი დროის დაახლოებით 75% -ს წყლის წყალს უთმობს. ისინი ისე არიან ადაპტირებულნი, რომ მათი ფრთები ჰგავს საზღვაო ძუძუმწოვრების ფლიპლებს და თითქმის ყველა ბუმბული შედარებითა მასშტაბებით.

პინგვინი კარგად ბანაობენ. და არა მხოლოდ კარგი, არამედ შესანიშნავი! მათ შეუძლიათ საათში 40 კილომეტრამდე სიჩქარის მიღწევა.

გარშემო სიჩქარის სწრაფი გზა არის "დელფინის ცურვა". ამ "მეთოდის" არსი ასეთია: პინგვინები, შემდეგ ჩაყვინთება, შემდეგ გადმოხტომა წყლიდან, ანუ მათი ქცევა დელფინს წააგავს. თუ რას აკეთებენ ისინი ამაში, ჯერჯერობით უცნობია: ან სისწრაფით, ან წინააღმდეგობის შემცირება, ან შესაძლოა მათი ბუნებრივი მტრების მოტყუების მიზნით.

Penguins კარგად ჩაყვინთვის. მათი სხეულის სპეციფიკური სიმძიმე მძიმე ძვლების გამო და კანქვეშა საჰაერო ტომრების არარსებობა საშუალებას აძლევს პინგვინებს წყალში ჩაძირვას ორასი მეტრის სიღრმეზე. მაგალითად, იმპერატორ პინგვინებს შეუძლიათ ერთი და ნახევარი კილომეტრის სიღრმეზე ჩასვლა. მართალია, ჯერჯერობით ვერ მოხერხდა იმის გარკვევა, თუ რას აკეთებენ იქ.

მიწაზე, პინგვინები სხეულს თავდაყირა ატარებენ. მათ აქვთ მოკლე და სქელი ფეხები, რომლებიც ასევე გადაჰყავთ უკან (ე.ი. სიმძიმის ცენტრის უკან მდებარეობს). გადაადგილებისას პინგვინიც კუდება მათ კუდზე. მათ შეუძლიათ მხოლოდ ფეხით თავდაყირა და მცირე ნაბიჯების გადადგმა. თუ საჭიროა სწრაფი მოძრაობა, მაშინ ისინი მუცელზე გადადიან, თოვლის საფარს ფეხებითა და ფრთებით უბიძგებენ.

პინგვინებს სუნი არ აქვთ. არ არის ან ძალიან სუსტი, როგორც, მართლაც, ყველა ფრინველში.

პინგვინის თვალები მშვენივრად ეგუება ცხოვრების პირობებს წყლის გარემოში. მათ აქვთ თვალების რქოვანი რქა, ამიტომ წყლის გარეთ პინგვინი გარკვეულწილად მიოპიურია. პინგვინის მოსწავლის კონტრაქტურ უნარი და დისტანციურობა მათ ასი მეტრამდე სიღრმეში ეხმარება მათ სწრაფად მოერგონ წყლის შუქის პირობებს.

პინგვინი მგრძნობიარეა წყლის დაბინძურების მიმართ. ეს გასაკვირი არ არის, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც საქმე ეხება ნავთობის დაბინძურებას. ეს (ზეთი) clogs ამ ფრინველების ბუმბულით და შედის მათ კუჭში. ამ შემთხვევაში, ქლიავის წყლის საწინააღმდეგო თვისებები იკარგება, ხოლო მთლიანად ამოწურული პინგვინები შეიძლება ნაპირს გადააგდონ.


Უყურე ვიდეოს: პინგვინი და დევი By ShotaVlogger (ივლისი 2022).


კომენტარები:

  1. Tura

    ჩემი აზრით ეს ძალიან საინტერესო თემაა. ყველას ვიწვევ, რომ აქტიური მონაწილეობა მიიღონ დისკუსიაში.

  2. Kigakree

    ჩემი აზრით, თქვენ შეცდეთ შეცდომა. მე შემიძლია დავამტკიცო.

  3. Cermak

    რა შესანიშნავი ფრაზა

  4. Meadhra

    missed, nada will look



დაწერეთ შეტყობინება