ინფორმაცია

ეჩიდნა

ეჩიდნა



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

ექჩენა მონოტრემების წესრიგის წარმომადგენელია (ექჩინებთან ერთად, ამაში შედის პლატიპი). ჰაბიტატი - ავსტრალია, ახალი გვინეა და ტასმანია. მათ ურჩევნიათ დაბინავდეს ან ზომიერი კლიმატით დამახასიათებელი ადგილები. ამავე დროს, ისინი ეწყობოდნენ საცხოვრებელ ადგილებს პარკებში, სტეპების ადგილებში ან ტყეებში.

ექჩინები ხმელეთის ცხოველებია, მათი სხეულის სიგრძე ოთხმოცი სანტიმეტრია, მათი წონა ათ კილოგრამს აღწევს. ტერმიტები და ჭიანჭველები ჭამენ. ხელმძღვანელის წინა ნაწილი წაგრძელებულია, აყალიბებს "წვერს", იგი ოდნავ არის გადახურული და იკავებს ხელმძღვანელის სიგრძის თითქმის ნახევარს. თვალები პატარა აქვს. მიუხედავად იმისა, რომ ეს ცხოველები გამოირჩევიან სისულელეებით, მიუხედავად ამისა, ისინი კარგად ბანაობენ. ეჩიდნებს არ აქვთ ძალიან ბევრი ბუნებრივი მტერი, რაც, რა თქმა უნდა, ნემსების უხვი რაოდენობის გამო ხდება.

ექიდნების კლანჭები ადაპტირებულია სხვადასხვა დავალების შესასრულებლად. მაგალითად, წინა ფრჩხილებზე, ექიდინების თითები აღჭურვილია მრუდე კლანჭებით, რაც ამ ცხოველებისთვის აუცილებელია საჭმლის მისაღებად - ტერმიტებისა და ანტინგების ბუდეების გახსნა. უკანა ფეხების გრძელი კლანჭით, ექჩენა მუშაობს სავარცხელივით.

ექიდნას გრძელი ენა აქვს. გრძელი და წებოვანი. მისი სიგრძე მერყეობს თხუთმეტიდან ოცდახუთი სანტიმეტრამდე. ეკიდურების ენის ეს თვისებები მათ ემსახურება საკვების მოძიებასა და მოპოვებაში. ანტილის განადგურების შემდეგ, ეს არის ენა, რომელიც გამოიყენება, რომლის უკანა ნაწილში დიდია კბილები. ისინი, მძიმე პალატინის ნაკეცებთან ერთად, ღეჭავენ შემომავალ საკვებს.

ექჩინების სქელი კანი დაფარულია ნემსებით. ნემსები, რომელთა სიგრძე ათ სანტიმეტრს აღწევს, შეცვლილია თმები. მხოლოდ მუცელი თავისუფალია ნემსებით. ნემსები დაცვის საშუალებად იქცევა. ასე რომ, შესაძლო საფრთხის შემთხვევაში, ეს ცხოველები დაკრძალეს, მხოლოდ ნემსები ჩანს დედამიწის ზედაპირზე.

Echidnas არ ცხოვრობს თემებში. ამ ოჯახის თითოეული ინდივიდი საკუთარ ტერიტორიას იცავს (მასზე ექიდნასები ნადირობენ). ისინი ყოველთვის ფრთხილად და ნელა. ისინი ცხოვრობენ ცალკე და ფარულად. თავშესაფრად იყენებენ ბურუსებს, დამპალი ღეროებსა და მორებს, სხვადასხვა ზოლს. დღის განმავლობაში Echidna ძალიან იშვიათად გვხვდება - ისინი ძირითადად ღამით აქტიურები არიან.

ეკიდნას დიდი მხედველობა აქვს. ამ ცხოველებს შეუძლიათ შეამჩნიონ მცირედი მოძრაობა უშუალო სიახლოვეს. საფრთხის შემთხვევაში, ისინი დაუყოვნებლივ იკეტებიან ჭურჭელში, ბრეკეტებს შორის (ან, უბრალოდ, მიწაში ან ქვიშაში ჩაქრება).

გაზაფხულის მოსვლასთან ერთად, ექიდნები იწყებენ თავიანთი მეცხოველეობის სეზონს. შეჯვარების შემდეგ ქალი მხოლოდ ერთ კვერცხს ათავსებს, რომელიც შემდეგ მუცელზე სპეციალურად შექმნილი ჩანთითაა მოთავსებული. დაახლოებით ორი კვირის განმავლობაში, ქალი ატარებს კვერცხს, კიდევ სამი თვის განმავლობაში - თავად ხბო. ის ჭამს დედის ცხიმოვან რძეს - და ეს გრძელდება დაახლოებით ექვსი თვის განმავლობაში, მაშინაც კი, მას შემდეგ რაც ბავშვი შეცვლის "საცხოვრებელ ადგილს" - ის დედის ზურგზე გადადის.

ექიდნასზე ნადირობა ყველგან აკრძალულია. ეს იმის გამო ხდება, რომ დიდი რაოდენობით ექიდნები განადგურდნენ ავსტრალიის აბორიგენებმა (ნემსებისა და ხორცის გულისთვის). ამ ცხოველების შესანარჩუნებლად მათზე ნადირობა იკრძალებოდა. საერთაშორისო წითელი მონაცემთა წიგნში შედის მოკლევადიანი echidna და გრძელი გადასახდელი echidna.